Železná konev Tetsubin
Pochází z Japonského historického období Šówa (1926-1989). Dle dostupných informací od prodejce byla vyrobena v roce 1938. Celkový obsah konve je asi 1,8 litru.
Tetsubin se používá výhradně k ohřívání vody, nikoliv k louhování čaje. Tímto způsobem uvařená voda získá nový charakter. Oživí se její energie (Qi) a obohatí se o minerální látky. Chuť vody je pak sladká (pravděpodobně díky železu), plná a kulatá.
Takovouto vodou se mi nejvíce osvědčilo zalévat čaje tmavšího charakteru - archivní Sheng Pu-Erh, Shu Pu-Erh, Liu Bao, Liuan a tmavý, nebo archivní Oolong. Čaje získají plnější charakter a aroma. Jsou sladší a ovocnější (hlavně Oolong).
Je velice zajímavé pozorovat, jak takovýmto způsobem ohřátá voda, dokáže vylepšit chuť a vůni čaje.
Na závěr snad jen doplním staré, moudré pořekadlo: Voda, půl čaje!
Je krasna! :) Dakujem za clanok, je super si precitat aj nieco ine ako o caji. Velmi by som chcel okusit ako chuti caj ked sa pouzije voda odtialto. Tesim sa na dalsi clanok :)
OdpovědětVymazatJsem rád, že se příspěvek líbí.
VymazatČaj je možné okusit v Brně, tak až někdy pojedeš kolem... ;-)
Mam rodinu v Brne, tak az pojdem za nimi, mozme posediet pri dobrom caji z dobrej vody ;)
VymazatTa struktura zoxidovaného kovu na druhé fotografii je prostě parádní. Bylo by možné nafotit vnitřek?
OdpovědětVymazatMichal: OK :-)
OdpovědětVymazatLL: Aktualizace článku ;-)
Mějte se!
Díky...opět se mi líbí struktura usazenin. Je prostě parádní, jaká kombinace barev a linií se sama vytvořila.
OdpovědětVymazatMoc pěkný kousek, gratuluji! Mám také hezký tetsubin, bohužel přílišná rez ochucuje vodu natolik, že pokud připravuji vodu v něm tak nikdo nechce pít čaj ale jen tu vodu:) Tak alespoň prozatím je na okrasu...
OdpovědětVymazatPetr
Děkuji!
VymazatTaké si rád dopřávám jen čistou, horkou vodu - většinou když nahřívám šálky a čekám až se mi uvaří další "várka" :-) Je prostě jiná, chutnější, lepší...
K té nadměrné rzi - kdesi jsem se dočetl, že pomáhá v konvi povařit zelený čaj, nebo nastrouhaný zázvor. Následně několikrát vyvařit čistou vodou (nejlépe silně minerální - tvrdou). Čaj a zázvor - jakožto silný antioxidant způsobí, že rez ztmavne a sníží se nadměrná pachuť železa. Toto jsem praktikoval se zeleným čajem, když jsem zapomněl sundat víko z litinové konve a během dvou dnů se mi v ní objevila líska. A pomohlo to.
Děkuji za návštěvu!
Ať se daří!
Jeden můj přítel řeší ten samý problém - příliš železitá voda. Po několika desítkách uvaření vody, drbání usazenin a nálevů čaje se to ale začíná pomalu zlepšovat. snad to tedychce jen trpělivost. U tohoto důvodu raději kupuji nové tetsubiny než "archivní".
VymazatBeauty! but also so nice is this kind of fire place similar to japanese "ro". How does it work? is it portable?
OdpovědětVymazatbest from Poland
andrzej
Thanks!
VymazatWork well, but more slowly (some 40 minutes to boil) than ceramic stove (Ryoro). Must be used in larger pieces of charcoal and well organized.
Portable? Yes, but weighs 10! kilograms :-) It's hand made of massive cherry wood.
Thanks for stopping by!
PS: Sorry, my English is very bad.
Pánové, měl bych prosbu: co si myslíte o srovnání vařit vodu na čaj v litinové konvici z Japonska nebo v novém a nemastném litinovém hrnci ze Švédska. Byl by v tom rozdíl? Chápu, že to nevypadá stejně, ale je v tom velký cenový rozdíl. Děkuji za Vaše názory. Jarda
OdpovědětVymazatČau. Podle mně... nesrovnatelné. Hrnec bude sice z litiny (zcela jistě jiné kvality než konev), ale nebude aktivní. Tím myslím že s vodou nebude pracovat a vylepšovat její chuť. Je to podobné, jako kdybys porovnával dvě konvičky na přípravu čaje. Obě budou z hlíny. Jedna z točírenské, druhá z Yixingu, obě neglazované. Rozdíl v chuti připraveného čaje... diametrální. Neber to zle, ale je to tak. Některé věci prostě nejdou nahradit. Japonci to prostě dotáhli k dokonalosti (i když tetsubin vznikl spíš jako lehký ústupek od původního litinového kotlíku - přidali ouško a hubičku). Pokud chceš pro přípravu a chuť čaje udělat maximum, zapomeň na hrnec. Chápu že cenově je hrnec jinde, ale zkrátka to nebude ono.
OdpovědětVymazatMoc děkuji za odpověď a za upřímnost. Bude to tak a plně chápu. O získání tetsubin konvičky se dlouho snažím. Dnes mi odpověděl pán z Kyota, ale požadovanou konvičku z katalogu prý nemá. Snad se na něčem dohodneme. Rád se potom ozvu, jaký je výsledek.
OdpovědětVymazatTak jsem dostal nabídku konví tetsubin z Japonska. Jsem ztracen!:-)
OdpovědětVymazatRomane, prosím, mohl bych se s Vámi poradit? Nejlépe na mail: one111@seznam.cz. Poslal bych fotky... Děkuji moc.
prosím ta tiež bi som chcel konvicu Tetsubin ale neviem sa rozhodnút akú a ako to objednat nerád by som niečo pokazil je možná rada mail PavlovicM@seznam.cz Dík moc krásný článok
OdpovědětVymazat