pondělí 11. února 2013


Hanhakoucha Honyama Koushun

Pojďme se společně podívat na jeden velice zajímavý japonský Oolong.
Byl vyroben na farmě paní Masumi,  která se pravidelně účastní prestižních čajových soutěží. Pochází z horské oblasti Honyama v Šizuoce a na jeho zpracování byli použity lístky z kultivaru Koushun. Barva lístků přechází ze světle hnědé, až po velmi tmavě hnědou. Zpracování je už od pohledu precizní. Lístky jsou celé, jen lehce stočené  a zpřehýbané. Ve vyhřátém nádobí voní neskutečně sladce, ovocně a po máku. Když zavřu oči a přičichnu si, ihned se mi vybaví babiččiny makové koláče se švestkami, čerstvě vytažené z trouby. Sliny už se mi sbíhají, takže hurá na to...


Listů jsem použil asi tak 5 gramů. Louhovat budu v japonském gaiwanu o obsahu 100 ml. Teto parádní kousek starého Imari porcelánu pochází z období Meidži (Přelom 19. a 20. století). Nádherná ruční  práce.

Čaj budu zalévat přefiltrovanou, odstátou vodou, uvařenou v železném Tetsubinu. Tím z čaje "vytáhnu" více sladkosti a ovocných chutí.
Barva nálevu přechází ze zlato-oranžové, až po hnědou. Konzistence nálevu je velmi kulatá a plná (zde se projevuje typický charakter japonského čaje), doslova zaplní celá ústa. Chuť je naprosto harmonická, bez jediné vady, která by nějak negativně vystupovala z chuti.


Nálev je medově sladký. Tóny ovoce jsou spíše tmavého charakteru. Opět cítím švestky a mák (výše zmiňovaný babiččin koláč :-) ), možná i trochu perník. Celkově tento čaj působí velmi harmonicky a vyváženě. V ústech zanechává dlouhý, sladce-ovocný dozvuk. 


...a na závěr se ještě pokochat vylouhovanými lístky.

Co jsem měl možnost ochutnat letošní japonské Oolongy ( od dovozce teamountain.cz), tak mohu konstatovat, že tento byl zpracováním nejtmavší. 

Pokud na tento skvost někde narazíte, doporučuji vyzkoušet. Je to opravdový nektar.

8 komentářů:

  1. Vyzera to naozaj zaujimavo, urcite musim vyskusat, dakujem za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě vyzkoušej, je to pecka. Pokud jsi měl možnost ochutnat japonský černý čaj Koucha, tak ten je mu docela podobný(je i ze stejného kultivaru), ale podle mého není tak chuťově vyvážený jako tento
    A děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky a vystihující popis! Fotky vylouhovaného listu mi úplně připomínají nějaký více rolovaný červený čaj z Yunnanu. Přímo tento japonský oolong jsem neměl, ale měl jsem možnost ochutnat v lednu japonský oolong od Gokuchanina a kdybych nevěděl, že to je japonec, tak bych řekl že je to Bao Zhong jak višitej! Měl jsi ho? :) A hlavně supr příprava a nádobíčko, voda z kamínek je přeci jen voda z kamínek :)

    Ať se daří s blogem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Ano, na lístky je opravdu radost pohledět.
      Asi myslíš HANHAKOUCHA MUSASHIKAORI, úplně stejný pocit jsem měl, když jsem ho poprvé ochutnával na Skleněnce. Hlavou mi jen prolítlo - ty ole, to je snad Bao Zhong :-), ale pak se v chuti projevil Japonec - sladké tóny umami.
      A jak že se to říká? Voda, půl čaje! - nezbývá než souhlasit a dát si na ní záležet ;-)

      Vymazat
  4. Pekne, ďalší čajový blog v Česko-Slovenskej sfére nám tu vyrástol. Prajem veľa inšpirácie a dobrého čaju :)

    OdpovědětVymazat
  5. Možná je to barbarské vzhledem k nádhernému nádobí ale mne nejvíce zaujalo Cha Bu. Vynikající souhra barvy a jednoduchého vzoru. Druhá strana je stejná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Druhá strana má jiný vzor i barvu - ta je šedo-stříbrná (když vydržíš sledovat tento blog, tak se druhé strany dočkáš ;-) ). Ušito z jemného hedvábí. Koupeno z longfeng.cz
      A barbarské to není, Cha Bu tvoří nedílnou část z celkového dojmu. Pomáhá vytvářet celkový charakter a náladu čajového posezení (Cha Xi).
      Děkuji za návštěvu.

      Vymazat