úterý 19. února 2013


Železná konev Tetsubin

Dnes bych Vám rád představil tuto nádhernou, železnou konev, která už mi nějaký ten čas dělá společnici při vaření čaje.


Pochází z Japonského historického období Šówa (1926-1989). Dle dostupných informací od prodejce byla vyrobena v roce 1938. Celkový obsah konve je asi 1,8 litru.


Tetsubin se používá výhradně k ohřívání vody, nikoliv k louhování čaje. Tímto způsobem uvařená voda získá nový charakter. Oživí se její energie (Qi) a obohatí se o minerální látky. Chuť vody je pak sladká (pravděpodobně díky železu), plná a kulatá. 


Takovouto vodou se mi nejvíce osvědčilo zalévat čaje tmavšího charakteru - archivní Sheng Pu-Erh, Shu Pu-Erh, Liu Bao, Liuan a tmavý, nebo archivní Oolong. Čaje získají plnější charakter a aroma. Jsou sladší a ovocnější (hlavně Oolong). 



Je velice zajímavé pozorovat, jak takovýmto způsobem ohřátá voda, dokáže vylepšit chuť a vůni čaje.


Na závěr snad jen doplním staré, moudré pořekadlo: Voda, půl čaje!





16 komentářů:

  1. Je krasna! :) Dakujem za clanok, je super si precitat aj nieco ine ako o caji. Velmi by som chcel okusit ako chuti caj ked sa pouzije voda odtialto. Tesim sa na dalsi clanok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se příspěvek líbí.
      Čaj je možné okusit v Brně, tak až někdy pojedeš kolem... ;-)

      Vymazat
    2. Mam rodinu v Brne, tak az pojdem za nimi, mozme posediet pri dobrom caji z dobrej vody ;)

      Vymazat
  2. Ta struktura zoxidovaného kovu na druhé fotografii je prostě parádní. Bylo by možné nafotit vnitřek?

    OdpovědětVymazat
  3. Michal: OK :-)
    LL: Aktualizace článku ;-)

    Mějte se!

    OdpovědětVymazat
  4. Díky...opět se mi líbí struktura usazenin. Je prostě parádní, jaká kombinace barev a linií se sama vytvořila.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný kousek, gratuluji! Mám také hezký tetsubin, bohužel přílišná rez ochucuje vodu natolik, že pokud připravuji vodu v něm tak nikdo nechce pít čaj ale jen tu vodu:) Tak alespoň prozatím je na okrasu...

    Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      Také si rád dopřávám jen čistou, horkou vodu - většinou když nahřívám šálky a čekám až se mi uvaří další "várka" :-) Je prostě jiná, chutnější, lepší...
      K té nadměrné rzi - kdesi jsem se dočetl, že pomáhá v konvi povařit zelený čaj, nebo nastrouhaný zázvor. Následně několikrát vyvařit čistou vodou (nejlépe silně minerální - tvrdou). Čaj a zázvor - jakožto silný antioxidant způsobí, že rez ztmavne a sníží se nadměrná pachuť železa. Toto jsem praktikoval se zeleným čajem, když jsem zapomněl sundat víko z litinové konve a během dvou dnů se mi v ní objevila líska. A pomohlo to.
      Děkuji za návštěvu!
      Ať se daří!

      Vymazat
    2. Jeden můj přítel řeší ten samý problém - příliš železitá voda. Po několika desítkách uvaření vody, drbání usazenin a nálevů čaje se to ale začíná pomalu zlepšovat. snad to tedychce jen trpělivost. U tohoto důvodu raději kupuji nové tetsubiny než "archivní".

      Vymazat
  6. Beauty! but also so nice is this kind of fire place similar to japanese "ro". How does it work? is it portable?
    best from Poland
    andrzej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thanks!
      Work well, but more slowly (some 40 minutes to boil) than ceramic stove (Ryoro). Must be used in larger pieces of charcoal and well organized.
      Portable? Yes, but weighs 10! kilograms :-) It's hand made of massive cherry wood.

      Thanks for stopping by!
      PS: Sorry, my English is very bad.

      Vymazat
  7. Pánové, měl bych prosbu: co si myslíte o srovnání vařit vodu na čaj v litinové konvici z Japonska nebo v novém a nemastném litinovém hrnci ze Švédska. Byl by v tom rozdíl? Chápu, že to nevypadá stejně, ale je v tom velký cenový rozdíl. Děkuji za Vaše názory. Jarda

    OdpovědětVymazat
  8. Čau. Podle mně... nesrovnatelné. Hrnec bude sice z litiny (zcela jistě jiné kvality než konev), ale nebude aktivní. Tím myslím že s vodou nebude pracovat a vylepšovat její chuť. Je to podobné, jako kdybys porovnával dvě konvičky na přípravu čaje. Obě budou z hlíny. Jedna z točírenské, druhá z Yixingu, obě neglazované. Rozdíl v chuti připraveného čaje... diametrální. Neber to zle, ale je to tak. Některé věci prostě nejdou nahradit. Japonci to prostě dotáhli k dokonalosti (i když tetsubin vznikl spíš jako lehký ústupek od původního litinového kotlíku - přidali ouško a hubičku). Pokud chceš pro přípravu a chuť čaje udělat maximum, zapomeň na hrnec. Chápu že cenově je hrnec jinde, ale zkrátka to nebude ono.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc děkuji za odpověď a za upřímnost. Bude to tak a plně chápu. O získání tetsubin konvičky se dlouho snažím. Dnes mi odpověděl pán z Kyota, ale požadovanou konvičku z katalogu prý nemá. Snad se na něčem dohodneme. Rád se potom ozvu, jaký je výsledek.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem dostal nabídku konví tetsubin z Japonska. Jsem ztracen!:-)
    Romane, prosím, mohl bych se s Vámi poradit? Nejlépe na mail: one111@seznam.cz. Poslal bych fotky... Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
  11. prosím ta tiež bi som chcel konvicu Tetsubin ale neviem sa rozhodnút akú a ako to objednat nerád by som niečo pokazil je možná rada mail PavlovicM@seznam.cz Dík moc krásný článok

    OdpovědětVymazat