středa 20. března 2013


Gyokuro Saemidori Competition Grade

 Jaro je tu! 


A čím že jsem se ho rozhodl přivítat? Japonským zeleným čajem - Gyokuro Saemidori Competition Grade. Jak už je vidno z názvu, toto Gyokuro je vyrobeno z kultivaru Saemidori - ten vznikl v roce 1977 křížením kultivarů Yabukita a Asatsuyu. Čaj byl sklizen v květnu loňského roku, ve městě Okabe, které spadá do známé prefektury Shizuoka.


Na lístky je radost pohledět. Jsou sytě zelené, lesklé, poměrně dlouhé, bez prachu a rozdrcených lístků. Po vsypání do nahřátého Shiboridashi vydávají omamnou, hlubokou, sladce ovocnou vůni. 


Voda byla ohřátá v keramické konvi - tím získá čaj ještě kulatější a "měkčí" charakter.
Lístky zalévám velmi vlažnou vodou a jen do té míry, aby byly zároveň s hladinou. Získávám tím sice jen půl šálku nálevu, ale o to výraznějšího s velice plným tělem. Dá se říct, takové čajové ristretto.



Nálev má olejovitou konzistenci. Voní po ovoci a smetaně. Po usrknutí nastává v ústech exploze chutí. Pohárky na jazyku jsou zaplaveny silnou chutí umami. Vystupují tóny ovoce, květin, smetany a chuť připomínající vařenou kukuřici. Konzistence v ústech je velice plná, kulatá, hladká. Nálev postrádá jakoukoliv hořkost, či trpkost - zřejmě zapříčiněno použitím kultivaru Saemidori (co jsem měl možnost ochutnat japonské zelené čaje z tohoto kultivaru, tak i u nich byla hořkost a trpkost minimální).


... a na závěr dobrota k zakousnutí. Oplatka plněná marcipánem s Matcha čajem.